Fjärrvärmeförbrukningen på en lastbilsverkstad som bytt till vikportar från torverk

Nya portar betalade sig själv på 3,5 år

I december 2023 fick vi ett märkligt brev från en kund som helst vill vara anonym. Låt oss kalla honom Bengt.

Bengt berättade att han arbetar som fastighetsansvarig på en lastbilsverkstad som 2019 bytte sju av sina gamla portar mot Torverkportar. Det var inget fel på de gamla portarna, men eftersom lastbilarna blivit lite högre sedan portarna monterades på 80-talet så behövde de lite högre vikportar.

För oss var det ett helt vanligt uppdrag. Vi genomförde jobbet och åkte hem.

Åren gick, och lastbilsverkstaden tuffade på som vanligt. Efter några månader tänkte ingen särskilt mycket på de där nya portarna.

Dubbelkollade fjärrvärmeförbrukningen

Men så en dag i december 2023 skulle Bengt plocka fram siffror över företagets fjärrvärmeförbrukning. Ur företagets affärssystem kunde han plocka ut ett prydligt diagram som visade hur mycket fjärrvärme företaget hade köpt de senaste sex åren. Fast siffrorna verkade vara fel, så Bengt dubbelkollade en extra gång, men närå, siffrorna stämde.

Förbrukningen minskade

Kurvan i diagrammet ser du här ovan och den visar att fjärrvärmeförbrukningen stadigt låg runt 640.000 kilowattimmar per år fram till 2019. Sedan sjönk den till 550.000 kWh. Och där har årsförbrukningen parkerat. Enligt Bengt är den enda skillnaden att företaget installerade nya vikportar från Torverk det året.

2020 ett av de varmaste åren någonsin

Nu var 2020 ett av de varmaste åren i Sverige sedan SMHI började mäta temperatur. Kan det vara orsaken till den stora minskningen? Ja till viss del kanske, men eftersom fjärrvärmeförbrukningen låg kvar på en låg nivå 2021, trots att medeltemperaturen det året var lägre än den var 2019, så kan det inte vara klimatet som är den stora förändringen. Den enda rimliga förklaringen är att Torverkportarna är tätare och mer välisolerade än de gamla portarna.

Sparar 90.000 kWh per år 

Oavsett vad den exakta förklaringen är så har de sju Torverkportarna sänkt lastbilsverkstadens fjärrvärmeförbrukning med ungefär 90.000 kWh per år. Och eftersom det genomsnittliga fjärrvärmepriset på orten var ungefär en krona per kWh, så spar företaget 90.000 kr årligen.

Återbetalningstid: 3,5 år

Ordervärdet för de sju portarna inklusive montage var 318.200 kr ex moms. Om vi utgår ifrån att verkstan inte behövde låna till investeringen, så betalade de sju portarna sig själv genom sänkta energikostnader på cirka 3,5 år.

Läs mer