Prins Charles fire station in pondbury

Kung Charles III’s brandstation i Pondbury

1987 stod brittiska prins Charles och blickade ut över åkermarken väster om småstaden Dorchester i södra England.

Han var dödstrött på att modern stadsplanering fokuserar så mycket på funktionalism och biltrafik och ville istället att städer ska främjar mänskliga möten, hållbarhet och en känsla av gemenskap. Och eftersom han var prins av Wales och Hertig av Cornwall bestämde han sig helt enkelt för att bygga en helt ny stadsdel för 5800 invånare på den här åkermarken.

Snabbspola till idag. 

Charles är kung av Storbritannien och Dorchester har fått en ny pittoresk stadsdel vid namn Pondbury med över 3000 invånare. 

Bridport Road, löper från öst till väst genom hela Pondbury och kantas av stenhus i två och tre våningar som ser ut att vara byggda i början av 1900-talet. Husen har små mysiga butiker på bottenplan och lägenheter ovanför. 

Längst österut ansluter gatan till Great Cranford Street, där Dorchester Fire Station tornar upp sig som en domstolsbyggnad i romersk stil. Och om du kisar lite med ögonen när du åker förbi så ser du att de röda vikportarna med massor av småfönster har en Torverk-logga längst ner till höger. 

Brandstationen är designad av kung Charles i neo-klassisistisk stil. Och kanske var det regenten själv som föreskrev att stationen skulle vaktas av extra välisolerade handbyggda portar från Torsby i Värmland.

Portarna har projekterats och installerats av vår samarbetspartner i Storbritannien, HAG Ltd.

Pondbury beräknas vara färdigbyggt 2026.

Dorchester fire brigade, designed by King Charles, has Torverk folding doors

Prenumerera på nyheter från Torverk

Ungefär varannan månad skickar vi ut nyheter om hur marknaden för portar utvecklas och den teknik som formar vår framtid. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så missar du inget.

Läs mer