Parc Gelli Werd industrial park with torverk q doors

Brittisk företagspark belönas med BREEAM Excellent energiutmärkelse

En timme nordväst om Cardiff i Wales ligger en liten by som heter Cross Hands. Här har den Walesiska regeringen finansierat byggandet av ett nytt företagshotell som heter Parc Gelli Werdd. En toppmodern företagspark med verkstadslokaler, industrilokaler och kontor, riktat mot avancerad tillverkning, mat- och odlingsteknik, kreativa näringar, samt energi- och miljöindustri.

Låg energiförbrukning viktigt

Företagsparken ska gynna det lokala näringslivet i Cross Hands och ett viktigt mål har varit att bygga fastigheter med fokus på hållbarhet i både drift och design. Byggnaderna är konstruerade enligt principer inom Active Building och passivhus för att spara energi och sänka klimatavtrycket. Eftersom låg energiförbrukning är en så viktig faktor rekommenderade vår brittiska partner sedan 20 år, HAG Ltd. att fastighetsägaren skulle välja industriportar ifrån Torverk – kända i Storbritannien för sin höga isolering och hållbarhet.

Netto noll koldioxidutsläpp

Målet med projektet är att fastigheten ska ha ett ”Netto noll koldioxidutsläpp i bruk”. Fastigheten har uppnått utmärkelsen ”BREEAM Utmärkt” och ”EPC A”-betyg. BREEAM bedömer hållbarhet inom energi, vatten, material, medan EPC i Storbritannien betygsätter energieffektivitet från A till G baserat på faktorer som isolering och uppvärmning. Att uppnå båda betygen signalerar en hållbar och energieffektiv byggnad.

Utmärkt termisk isolering

Becky Yearsley på HAG Ltd säger att ”Torverks Q-Door erbjuder utmärkt termisk isolering, vilket ger långsiktiga kostnadsbesparingar och förbättrar både säkerheten och byggnadens estetiska tilltalande. Torverks Q-door är en mångsidig vikport som kan monteras externt för att hantera utrymmesbegränsningar, vilket ger ytterligare utrymme för maskiner och fordon i lokalerna. Det finns många möjligheter att skräddarsy en Q-Door efter kundernas specifika krav, inklusive isolerande dubbelglasade fönster, färgval och alternativ för manuell eller elektrisk drift”.

parc gelli werdd industrial park

Portar med persondörrar spar energi

Becky berättar vidare att de i linje med hållbarhetsmålen, föreslog kunden att välja porter med persondörrar. Det minskar utrymmet för in- och utgång jämfört med att öppna hela porten, vilket spar energi och minskar byggnadens koldioxidavtryck. Det är också värdefullt att Q-Doors tätningssystem är tre gånger tätare än de högsta europeiska täthetskraven. (Klass 3 är den högsta Europeiska klassen för luftläckage. För att klara klassen får portens T-värde inte vara högre än 1,5 m3/kvadratmeter vid 50 Pascals tryck. Q-Door klarar 1,5 m3/kvadratmeter vid ett tryck på 150 pascal.

20-årigt partnerskap med HAG Ltd

I över 20 år har vi haft HAG Ltd som partners i Storbritannien. Precis som oss på Torverk är deras filosofi att erbjuda sina kunder kostnadseffektiva och energibesparande lösningar. Vi är glada att de valt våra produkter till ett byggprojekt med så höga krav på isolering, hållbarhet och säkerhet.

Fakta:

HAG Ltd har installerat 15 Q-Doors i det nybyggda företagshotellet Parc Gelli Werdd, vilket hjälpt ägaren få energiutmärkelserna BREEAM Excellent och EPC A.

Läs mer