Säkerhetsklassad vikport utan fönster

Säkerhetsport håller tjuvar (ingenjörer*) och kyla ute

Inbrottsklassad och välisolerad vikport

Torverks inbrottssäkra portar lever upp till Stöldskyddsföreningens standarder för inbrottsskydd (SSF 1074, SK2 och SK3). 

Det betyder att de klarar försäkringsbolagens krav på skalskydd – får du inbrott så gäller försäkringen.

Våra säkerhetsklassade portar är precis lika välisolerade som våra standardportar, vilket sänker din uppvärmningskostnad och ditt klimatavtryck.

Över hälften av alla industrier drabbas av inbrott

När branschorganisationen Företagarna frågade 819 bolag om de haft inbrott de senaste fem åren svarade 61% av industriföretagen ”JA”. 

Har du dyra tillgångar kräver försäkringsbolagen att du har ett inbrottssäkert skalskydd. Portar ska vara godkända enligt Stöldskyddsföreningens normer för SK1, SK2 eller SK3. Annars gäller inte försäkringen.

Konsultera ditt försäkringsbolag om vad som gäller för just din verksamhet.

Säkerhetsklassade industriportar

Torverks säkerhetsportar är testade och godkända av ingenjörer på RISE, i enlighet med SSF’s normer

* I en verkstad hos RISE i Borås står två ingenjörer och granskar ritningarna till en säkerhetsport från Torverk. De letar efter svagheter i konstruktionen. Beväpnade med kofot, yxa, borrmaskin och andra verktyg kommer de försöka forcera portens alla olika delar. För varje angreppsförsök har de 10 minuter på sig. Om de lyckas blir porten underkänd.

Superstark konstruktion och lågt U-värde stoppar inbrott och spar energi 

* Ingenjörerna hugger med yxa i portbladet. När de fått upp ett litet hål bänder de med kofot och försöker ta sig igenom armeringen med bultsax. Efter tio minuters attack är hålet fortfarande för litet och de ger sig på gångjärnen istället.

Säkerhetsporten har samma sandwichkonstruktion som våra vanliga vikportar, men portbladet är armerat.

Skalet valsas samman av 0,6 mm tjock rostskyddad SSAB-plå och förstärks i hörn och gångjärnsfästen med 4 mm härdat DOMEX-stål.

Sedan fyller vi bladet med polyuretanskum under ett tryck på 4,5 bar. Skummet expanderar, tränger in i alla håligheter och binder kemiskt med plåten och ändprofilerna.

När skummet stelnar blir det hårt som en hockeypuck och isolerar fyra gånger bättre än vanlig husisolering. 

Sandwichkonstruktion för ett portblad i en vikport
härdade gångjärnstappar till säkerhetklassad industriport

Förstärkta gångjärnstappar tvingar inbrottstjuven att ge upp

* Två svettiga Ingenjörer turas om att såga i gångjärnstapparna med bågfil och sticksåg. Efter tio minuter uppstår ett litet spår där de försöker bända med kofot och hamra i kilar. 

När det inte går använder de borrmaskin mot skruvskallar och gångjärnsinfästningar utan resultat. 

I en sista kraftansträngning försöker de knacka ut gångjärnstappen med handslägga och dorn.

Men ingenjörerna får ge upp.

Pansarglas släpper in ljus men inte tjuvar

Säkerhetsglaset i Torverks portar kallas P5A. 

Flera lager glas lamineras samman av en stark och elastisk plastfilm som gör glaset extra motståndskraftigt mot slag och genomträngning. 

* Ingenjörerna på RISE bryr sig inte om att slå på glaset med slägga. De vet att det inte går att krossa på det sättet. Istället bryter de med kofot runt hela fönsterkarmen, men hinner inte inom tidsfristen för SK2. 

SK-klassad vikport pansarglas
Torverks SK2-klassade portar har okrossbart glas och är monterat på ett sätt som ingenjörerna på RISE inte kunde forcera under SK2-testet. För att kunna klassas som SK3 får porten inte ha fönster.
Spanjolett säkerhetsklassad vikport

Brytsäker låsmekanism står emot hugg med yxa och angrepp med borrmaskin

Får tjuven upp låset är porten forcerad. 

* RISE ingenjörer sågar med bågfil och bänder med kniv nedtill för att komma åt spanjoletten. De hugger med yxa och bräcker hårt med kofot och bultsax i överkanten av porten. Sedan försöker de borra av spanjolettstången.

Men tiden räcker inte.

Välj mellan 2000 färger

Du kan välja en säkerhetsport i någon av våra 10 standardfärger, eller få den i valfri NCR eller RAL-kulör. (Andra färger än standardfärgerna kostar extra).

Antikvit 
RAL 9002

Mörkgrå 545
RAL 7016

Gråvit 022
RAL 7044

Nordic Night Black 015 RAL 9004-GL

Silvermetallic 045 
RAL 9006

Klarblå 561 
RAL 5019

Klarröd 410 
RAL 3031

Mörk Silvermetallic RAL 044 9007

Mörkblå 524 
RAL 5001

Mörkröd 758
RAL 3011

Upp till 12 meter bred som eldriven och 25 meter som manuell

Länge trodde vi det var omöjligt att tillverka en eldriven vikport bredare än sju meter. Påfrestningarna på motorspelet och gångjärnen blev helt enkelt för höga. 

Men våra ingenjörer vände och vred på problemet och konstruerade en helt ny typ av motorbalk som gör att vi nu kan bygga 12 meter breda eldrivna vikportar med tolv sektioner. 

Manuella säkerhetsklassade portar kan vi bygga upp till 25 meters bredd.

12 meter bred eldriven vikport

Vad betyder SK1, SK2 och SK3?

Svenska Stöldskyddsföreningen har skapat en stöldskyddsstandard som heter SSF 1074. Den slår fast säkerhetskrav för produkter och system som används för att förhindra inbrott. När en industriport är klassad enligt SK3 innebär det att porten uppfyller säkerhetskraven enligt SSF 1074 SK3.

Tester utförs av provningsinstitut, som exempelvis RISE i Borås. De får använda en uppsättning verktyg och har en viss tidsrymd på sig för att försöka bryta sig igenom porten. För att klara en högre säkerhetsklass måste porten stå emot kraftigare verktyg under en längre tid.

SK1 industriportar

SK1 är den lägsta säkerhetsklassen. Den ska ge grundläggande skydd mot obehörig åtkomst och är oftast tillräcklig för områden där risken för inbrott bedöms låg.

För att uppnå SK1-klassning ska porten står emot ett 5 minuter långt angrepp mot alla tänkbara delar av porten med enklare verktyg som:

  • polygrip
  • skruvmejsel
  • kniv
  • gummihammare

SK2 industriportar

SK2-portar är avsedda att erbjuda ett gott skydd mot inbrott och används där risken för inbrott bedöms förhöjd eftersom det finns värdefulla föremål, eller där inbrott får allvarliga konsekvenser.

För att klara SK2-klassning ska porten stå emot 5 minuter långt angrepp mot alla tänkbara delar av porten, där tjuven får använda alla verktyg som ingår i SK1 och:

  • kofot
  • handsåg
  • hammare
  • handborrmaskin

Vår säkerhetsport klarar SK2, även om den har fönster och gångdörr.

SK3 industriportar

SK3 är den högsta säkerhetsklassen för industriportar och den är avsedd för platser där risken för inbrott anses mycket hög eller där konsekvenserna av ett inbrott är särskilt allvarliga. Kanske finns mycket värdefulla föremål eller känslig information i fastigheten. 

För att klara SK3-klassning  ska porten klara 10 minuters angrepp mot alla tänkbara delar av porten, med samma verktyg som i SK2 och tyngre verktyg som:

  • yxa
  • batteridriven borrmaskin
  • bultsax
  • Handslägga

Vår säkerhetsport klarar detta om den inte har fönster eller gångdörr.

Den internationella standarden för inbrottsklassning kallas EN1627 RC (Resistance Class) och är endast tillämplig på dörrar. Det finns ingen EN-standard för industriportar, så det är upp till varje land att ha en nationell standard, eller att acceptera ett annat lands standard. SSF1074 erkänns av Nordic Insurance Association som en giltig inbrottsklassning i Finland, Norge, Danmark och Sverige. Det är därför Torverks uppfattning att SSF1074 SK” & SK3 är jämförbara med EN1627 RC3 & RC4.

Kontakta våra säljare så hjälper de dig hitta rätt säkerhetsport

Anders Myrle, försäljningschef Torverk Industrial Doors AB

Västra Götaland, Närke & Halland

Anders Myrle

070-689 80 64
anders.myrle@torverk.se

Peter Sundberg, säljare Stockholm, Torverk Industrial Doors AB

Stockholm, Gotland, Södermanland, Västmanland & Gästrikland

Peter Sundberg

070-650 04 40
peter.sundberg@torverk.se

Joakim Eliasson, säljare södra Sverige, Torverk Industrial Doors AB

Skåne, jönköping, Kronoberg, Kalmar & Blekinge

Joakim Eliasson

 070-689 80 22
joakim.eliasson@torverk.se

Martin Löfvenholm, säljare mellansverige, Torverk Industrial Doors

Värmland/Dalarna

Martin Löfvenholm

070-662 96 07
martin.lofvenholm@torverk.se