Hellbergs dörrar i Mellerud har bytt ut sina gamla vikportar från torverk

Vilken vikport väljer en dörrtillverkare?

Egentligen behövde Hellbergs Dörrar i Mellerud inte byta vikportar. Efter 20 år var deras torverkportar fortfarande i ”löjligt bra skick”, och skulle enkelt kunnat renoveras med nya tätningslister.

Men Sebastian Hellberg, som driver företaget i tredje generation och beskriver sig själv som ”dörr- och portnörd”, ville ha portar med gångdörrar för att spara energi. Så det blev tre nya vikportar med motordrift.

En dörr är inte bara en dörr

Hellbergs producerar klassade ståldörrar i premiumklassen. Det är branddörrar och säkerhetsdörrar som skyddar liv och egendom i hela Skandinavien. 

För Hellbergs är en dörr inte bara en dörr. Varje dörr de tillverkar är projektanpassad, och med alla tillval kunden kan göra så finns miljontals kombinationer av färger, panikreglar, karmar och andra tillval. 

Och allt tillverkas på fabriksgolvet i Mellerud, med kvalitet som viktigaste ledord.

Att välja premium är självklart

Som portköpare är Sebastian lika kräsen. Hans egna produkter är närbesläktade med Torverks, och att välja premium är självklart.

– Vi är premium på ståldörrar. Våra dörrar kostar mycket pengar, men kvaliteten är hög och de lever i mer än 50 år. Jag hade såklart kunnat köpa billigare portar till fabriken, men jag tvivlar på att de hade hållit lika bra och varit lika snygga. Jag vet att Torverk är i toppsegmentet på kvalitet, så det känns tryggt för mig.

Sebastian Hellberg beskriver sig själv som dörr- och portnörd
Sebastian Hellberg, VD på Hellbergs Dörrar i Mellerud, beskriver sig själv som "dörr- och portnörd". Här sitter han vid en ståldörr med extra djup karm.

Ville spara energi och släppa in ljus

Han bytte främst för att få gångdörrar. Då slipper man öppna hela porten för persontrafik och spar energi. 

Samtidigt ville Sebastian passa på att byta färg och få två rader fönster för att öka ljusinsläppet i fabriken. Dessutom valde han gångjärn som lyfter hela portbladet vid öppning. Det gör porten tätare när den är stängd och det sliter inte på listerna lika mycket eftersom de inte släpar i golvet. 

Motorerna byttes också till nya energisnålare modeller. Och skillnaden är stor jämfört med de gamla portarna.

– Vår fabrik är byggd 1950, och då var ljusinsläpp ingen prioritet. Så jag tar varje chans att släppa in ljus, och det gör stor skillnad med en extra rad fönster på tre portar. Dessutom fick hela fastigheten ett facelift, och känns ny och fräsch igen, säger Sebastian.

Gamla portarna säljs begagnade

En montagefirma i Mellerud bytte portarna. Montörerna tyckte att de gamla portarna var så fina att de ville ta hand om dem och försöka sälja dem begagnade. 

– De är gamla, och har nån tätningslist som behöver bytas, men i övrigt är det inga fel på dem, avslutar Sebastian.

Fakta om Hellbergs nya vikportar

Hellbergs köpte tre portar – en utan gångdörr och två med gåndörrar. 

Dimensionerna är 4300 x 3700 mm. 

Portarna med gångdörr har ett U-värde på 1,49 och T-värde på 2,20. Porten utan gångdörr har 1,28 i U-värde och 1,78 i T-värde. U-värde = isolerförmåga (lägre värde är bättre). T-värde = lufttäthet (lägre värde är bättre).

Läs mer